Nieuws van Ondernemend Hilvarenbeek

Dag van de Ondernemer

bulletin-board-3233653_640

Vrijdag 15 november jl. had het bestuur van Ondernemend Hilvarenbeek de gelegenheid te overleggen met B&W en met enkele ambtenaren van de gemeente. Het was een plezierig, maar vooral nuttig gesprek. De gemeente koos er voor om het gesprek bij een van onze ondernemers te laten plaatsvinden, dit keer bij Hilde van Ginhoven van Hotel Brabant. Ruud Groenendijk maakte een kort verslag dat je hieronder kunt teruglezen en onderaan de pagina kunt downloaden. 

Overleg bestuur Ondernemend Hilvarenbeek met de gemeente Hilvarenbeek op 15 november jl.

Vrijdag, 15 november jl. had het bestuur van Ondernemend Hilvarenbeek de gelegenheid te overleggen met B&W en met enkele ambtenaren van de gemeente.

Het was een plezierig, maar vooral nuttig gesprek.

Uiteraard begonnen we met een kort voorstelrondje, omdat niet iedereen iedereen kende.
Daarna kreeg Hilde van Ginhoven het woord om te schetsen met welke ontwikkelingen een hotelondernemer in Hilvarenbeek te maken had en hoe ze daarop inspeelde.
Ze maakte melding van het in haar ogen grote salarisverschil tussen personeel in de Horeca en bijv. in supermarkten. Dat maakt het lastig om goed personeel te vinden, maar vooral om dat te houden. Hotels e.d. hebben last van concurrentie van AirB&B's. Het zou goed zijn als die aan dezelfde veiligheidsnormen zouden moeten voldoen: de risico's zijn immers zeker vergelijkbaar.
Hilde praatte het gezelschap ook bij over de festivals op de Beekse Bergen en wat het dorp en de ondernemers daarvan merkten: zeker kansen voor extra omzet, maar soms ook behoorlijke overlast en zelfs schade door het gedrag van bezoekers.
We constateerden allen dat het zeker de moeite is intensiever in te spelen op de kansen, die de Beekse Bergen überhaupt bieden voor de ondernemers in onze gemeente. We proberen daarover in gesprek te komen met het management van de Beekse Bergen.
We moeten ook alert op de kansen, die activiteiten en initiatieven vanuit Tilburg bieden.

In het verlengde daarvan kaartte Jos de paracommercie aan: het is van belang daarin duidelijke lijnen te trekken en waar nodig te handhaven. We moeten met z'n allen proberen de "koek wat groter te maken" in plaats van elkaar vliegen af te vangen. De paracommerciële instellingen bieden overigens soms ook kansen voor lokale ondernemers; bijv. een lunch annex aan een bezoek.

Jos keek terug op één jaar Ondernemend Hilvarenbeek: we kunnen zeker tevreden zijn over de kwaliteit van het overleg: zowel intern als met de partners zoals zeker de gemeente en de resultaten daarvan. De lijnen zijn kort en transparant. Hoopgevend is de toestroom van jonge ondernemers; deze brengen een vernieuwende dynamiek mee.
Jos maakte ook duidelijk dat Ondernemend Hilvarenbeek bij zijn advisering rekening moet hou-den met mogelijke belangentegenstellingen tussen de leden. Een scherpe positie is dan niet altijd mogelijk, maar wel een gedegen doordenken van verschillende alternatieven en de consequenties daarvan.

Jos bracht uiteraard de gang van zaken rondom de toeristenbelasting in en de besluiten inzake de subsidies voor de Vrijetijdseconomie (VTE). De verhoging van de toeristenbelasting naar het landelijke gemiddelde wordt met een jaar uitgesteld. Wethouder Van de Loo zegde toe dat de voeding van de subsidies voor de VTE weer op niveau wordt gebracht wanneer daartoe de gelegenheid is. Het is wel van belang de effecten daarvan goed in beeld te brengen.

Tot slot vroeg de gemeente Ondernemend Hilvarenbeek mee te denken over de ontwikkelingen rondom Mierbeek Noord.


Hilvarenbeek, 15 november 2019
OH/RG

Bestandsnaam: V191115
Bestandsgrootte 38 kb
Download Bestand

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ondernemendhilvarenbeek.nl/

Meer informatie?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © ondernemendhilvarenbeek.nl

Website gerealiseerd door:
 Van Laarhoven Websites